Čuvano s razlogom
15. XI. - 14. XII. 2008.
 
Boris Anić, Mirjana Benjak, Gina Cittar, Mitar Dražić, Ines Manzoni Nikčević, Graziella Pocceco Scala, Zdravko Pilko, Jelica Tanasić i Jerica Ziherl.

Izložba "Čuvano s razlogom" bavi se temom kolekcionarstva, restauracije, konzervacije malih i velikih uspomena kao jednim od vrijednih izvora za proučavanje lokalne kulturne baštine te društvene povijesti Novigrada i okolice od kraja 19. stoljeća do danas. Osnovna značajka ove izložbe je aktivna suradnja, nužna interakcija lokalnog stanovništva i muzeja u pogledu prikupljanja građe i dokumentacije. Predstavljena građa dolazi iz privatnih zbirki, iz starih ormara i ladica koji su nam sa velikim zadovoljstvom otvoreni. Ti isti ljudi bili su najvrjedniji izvor informacija koje su nam poslužile da se predstavljeni predmeti kontekstualiziraju i promatraju kroz što vjerodostojniju priču, s ciljem da se omogući uvid u društveno-povijesni razvoj, kulturnu baštinu te u život pojedinca i cjelokupne lokalne zajednice.

Na izložbi su predstavljene i dvije donacije. Ljubaznošću gospođe Jelice Tanasić iz Poreča muzej je dobio na "čuvanje" velik broj slika, crteža, skica, grafika Muje Adrovića, akademskog slikara koji je 80-ih godina 20. stoljeća radio i živio u Poreču. Donirana djela pripadaju nadrealističkoj poetici. Druga je donacija Jerice Ziherl, novigradske povjesničarke i povjesničarke umjetnosti, a riječ je o knjižnoj i arhivskoj građi o povijesti Novigrada i Istre.

Boris Anić, "Kućica" - više
Teodor Dražić, postolar - više
Gina Cittar, La machina "barketa" - više
Mirjana Benjak "Savremenik" - više
Donacija Jerice Ziherl - više
Mujo Adrović (donacija Jelice Tanasić) - više
Zdravko Pilko, old-timer motocikli - više
 
Galerija Rigo
 
 
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador