Media Scape
Novi(media)grad 2008
29. VIII. - 1. IX. 2008.
 
Tema ovogodišnjeg media scapea je "Iznad obzora". Za razliku od grada ili urbanog prostora, koji se smatra prostorom razvoja, brzog napretka, ali također rasutog, površnog i nekoncentriranog opažanja, prostor "krajolika" smatra se mjestom mira, kontemplacije i dokolice. Na selu, izvan grada, prostor i vrijeme zadobivaju drugu vrijednost.
Krajolik ohrabruje na lutanje: pogled, sluh, njuh, misao obogaćuju se perspektivom što je prostor krajolika otvara. To ujedno dovodi do usporavanja i osjetilnog opažanja, do koncentracije koja je drukčija od gradske.
Prostor izvan grada ili izvan čovjekove životne sfere općenito nije obilježen civilizacijskim, nego prirodnim okolnostima. Naizgled svakidašnje stvari: potok, stablo, livada pojavljuju se u novom svjetlu, žubor vode, šum vjetra odvode urbanog čovjeka u jednu drugu zbilju. Ishodište našega koncepta jest želja da se ta zbilja poveže s mogućnostima aktualnoga umjetničkog stvaralaštva, da se uspostavi most između prirode i civilizacije, između tehnike i umjetnosti.
Na selu još postoji obzor. Ondje se skučenome gradskom pogledu nudi širina. Grad ima strukturu, cijele šume piktograma, možda obris, ali ne i obzor. Na selu je naprotiv obzor uvijek prisutan i stalno vabi u daljinu. Obzor je posvuda, ima 360° i više.

Novigrad je doduše grad, ali je okružen kopnenim prostranstvom i veličanstvenom perspektivom Jadranskog mora.

Sudionici:

Anna Anders (D), Uršula Berlot (SLO), Đanino Božić (HR), Marko Ciciliani (D/NL), Roberto Cimador (HR), Heiko Daxl (D), Peter-Tomaž Dobrila (SLO), Ivana Franke (HR), Ingeborg Fülepp (HR/D), Joanna Hoffmann (PL), Susanne Kienbaum (D), Marko Košnik (SLO), Rolf Külz-Mackenzie (D), Don Ritter (CAN), Dejan Štifanić (HR), Michaela Strumberger (A), Branka Uzur (AUS/HR), Mirjana Vodopija (HR)

Organizatori:

Heiko Daxl, Ingeborg Fülepp, Nikša Gligo, Jerica Ziherl
 
Galerija Rigo
 
 
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador