Pietro Tinelli
Superuccio leti u Hrvatsku
22. III. - 6. IV. 2008.
 
Uccio i njegova izložba "Ciao, zovem se Pietro Tinelli, ako hoćeš možeš me zvati i Uccio - Dođi otkriti moje svijetove" polijeću granice kako bi prizemljili u Hrvatsku, u Novigrad, u Muzej - Museo Lapidarium.
To je nova etapa čarobnog putovanja, koje je počelo 2005. godine, kada je Pietro Tinelli, Uccio za prijatelje, napustitio ovaj svijet kako bi postao heroj "Superuccio". Putovanje kojeg svi mogu pratiti preko Ucciovih crteža koji opisuju njegove imaginarne svjetove.
Nakon talijanskih priznanja, iskazati poštovanje ovom malom umjetniku, odlučila se i jedna strana država i institucija, hrvatski muzej Lapidarium u Novigradu, nova kulturna ustanova koja sadrži zbirku 101 lapida iz (rano)srednjevjekovnog razdoblja. Tako se prošlost, sadašnjost i budućnost susreću, te upit koji je Uccio često postavljao - " Želiš li postati moj prijatelj zauvijek?" - postaje stvarnost i nameće se kao deklaracija univerzalne ljubavi, preko prostornih i vremenskih granica.
U listopadu 2006. venecijanski muzej Guggenheim otvara, po prvi puta, svoje prostore jednom tako mladom umjetniku, postavivši Pietra uz Luciana Freuda – čiji su crteži bili dio skupne izložbe koju je Peggy Guggenheim organizirala 1938. godine, kad je Freud bio dijete.
Prošlog lipnja, u Sassocorvaru, Pietro je bio i prvo dijete koje je dobilo priznanje "Premio Rotondi - Spasiteljima umjetnosti" za izbor "Anđeli našeg vremena".
Pored emocionalnih i ljudskih vrijednosti, izložba je ponajprije - umjetnička izložba - u kojoj se crteži Pietra Tinellija ističu zbog nagonske ljepote i indirektnog značaja, a pored toga predstavljaju posebnu priliku za djecu kako se približiti kreativnom svijetu i umjetničkom izražaju.
Izložbu će otvoriti, uz prisutnost Uccinih roditelja, gospođa Ligi Roberto, spisateljica iz Treviza rođena u Novigradu. Gospođa Ligi predstaviti će i knjigu ilustriranih bajki sa Uccinim crtežima (Uccio je i glavni lik jedne od priča). Izložba se može posjetiti od 22. ožujka do 6. travnja 2008., svakodnevno osim ponedjeljka, od 10 do 13 i 17 do 19 sati.
tekst: Sandra Tinelli
 
Galerija Rigo
 
 
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador