36. Međunarodni dan muzeja
Muzeji i kulturni krajolici
18.05. - 18.06.2016.
 
Nakon predstavljanja fotografija Damira Fabijanića s motivima o kulturi ladanja na hrvatskome jugu , ilustracija Tonija Buršića i novog muzejskog proizvoda "Briškule istrijanske", u muzejskom prostoru održati će se "turnir u briškuli" na koji su pozvani svi dobni uzrasti Novigrada (uz uvjet da znaju pravila igre Brišule).

Ambijent održavanja turnira činit će kultura istarskog stola (i pića). Na taj način, spojem dviju udaljenijih maritimnih točaka Jadrana - Dubrovnika i Novigrada (ili Novigrada i Dubrovnika) - želimo predstaviti dva povijesna i kulturološka, u osnovi, različita pristupa kulturi stola, ladanja i igre.

Izložba ilustracija/radnih tabli mladog novigradskog umjetnika, studenta 4. godine Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani, predlošci su za nastanak novog rada kojeg je posebno za Muzej ilustrirao i oblikovao Toni Buršić. Riječ je o špilu karata "Briškula istrijanska" nastalih po uzoru tzv. "Carte Triestine". Tonijev špil karata sadrži likovne elemente i dijalektalan jezik koji se vežu za istarsku tradicijsku kulturu. Istovremeno predstavit će se i novi strip Tonija Buršića "Izgubljen u Ljubljani", izdavača Stripburgera iz Ljubljane, koji na ilustrativan i humoran način govori o studentu iz Novigrada i njegovom (ne)snalaženju u velikom gradu.

Izložba je otvorena do 18. lipnja 2016.

U nastojanju da se kulturni krajolik kao kulturnopovijesno i prostorno naslijeđe očuva, muzeji diljem Hrvatske organiziraju niz edukativnih i kreativnih programa i aktivnosti kako bi posjetitelje upoznali s vrijednostima kulturnih krajolika i važnosti očuvanja njihovih specifičnih geoloških, etnografskih i arhitektonskih karakteristika.

Muzejski dokumentacijski centar, 2016.
 
Galerija Rigo
 
 
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador