Anđelo Božac
Babylon
10. - 15.05.2016.
 
Izložbu fotografija Anđela Bošca pod imenom "Babylon, in memoriam" posvećujemo nedavno preminulom nadaleko poznatom i višestruko nagrađivanom umjetniku i geniju kazališnog redateljstva Tomažu Panduru.

Tomaž Pandur rođen je 1963. u Mariboru (Slovenija) a preminuo je 2016. u Skopju (Makedonija). Diplomirao je režiju 1989. godine na ljubljanskoj Akademiji za dramu, film i televiziju. Svoje je djelovanje započeo kao umjetnički ravnatelj drame u Slovenskom Narodnom kazalištu u Mariboru, a nakon 1996. počinje graditi međunarodnu karijeru. Bio je suosnivač i umjetnički direktor međunarodne kazališne organizacije Pandur. Theaters.

Njegov redateljski rad ističe se po vizualnim i estetski originalnim adaptacijama dramskih klasika u kojima je spajao sve grane umjetnosti. Među značajnija ostvarenja po kojima ga pamtimo ističu se predstave Božanstvena komedija, Faust, Tesla Electric Co., Hamlet i Medeja.

Sa svojim je predstavama gostovao u mnogim zemljama i bio međunarodno priznat i poznat kao redatelj koji je stvarao jedinstvene multikulturalne kazališne komade koji su inspirirale mnoge umjetnike različitih profila.

Među njima je i umjetnik fotografije Anđelo Božac čije radove imamo priliku razgledati na izložbi u Muzeju-Museo Lapidarium. Riječ je o četiri analogne fotografije formata 140 x 140 cm iz serije Babylon. Na fotografijama su prikazani portreti glumaca iz istoimene kazališne predstave nastale u vrijeme kada je Božac radio kao službeni fotograf Drame Slovenskog Narodnog kazališta Maribor. Fotografije prikazuju glumce u pustinjskom krajoliku koji se doimaju poput Asirsko-babilonsko mitoloških bića. Istovremeno je stvoren privid reljefnosti pozadine na kojoj počivaju čime fotografije dobivaju trodimenzionalan dojam.

Dio ciklusa koji je prikazan na izložbi Babylon, in memoriam nastao je namjenski za izložbu Suvremena hrvatska umjetnost u organizaciji Muzeja-Museo Lapidarium na kojoj je umjetnik predstavljen u Lalit Kala Akademi - Nacionalnoj Akademiji Umjetnosti New Delhi u  Indiji 2007. kada su Muzeju ustupljena prava za uvećanje i izlaganje radova.

Dr. sc. Anđelo Božac (1959, Pula) međunarodno je poznati fotograf čiji se izlagački opus proteže od Hrvatske i Češke (gdje danas živi) do Njemačke, Japana i mnogih drugih zemalja svijeta. Sudjelovao je na 300 skupnih izložaba te dobio oko 140 priznanja uključujući nagrade Hasselblad Open, Pro Helvetia Foundation, Helmuta Newtona i Taschen Award.

Jedan je od prvih umjetnika koji je doktorirao na katedri za fotografiju FAMU (Film and TV School of the Academy of Performing Arts) u Pragu. Osim što fotografiju koristi kao medij umjetničkog izražavanja, Anđelo Božac je vodio radionice za Leica Academiju te bio predavač povijesti fotografije i fotografskog portreta na FAMU. Njegovi radovi se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama fotografija u svijetu. U Galeriji Rigo predstavljen je izložbom Anđelo Božac: Coming Out 2003. godine.

Sabina Oroshi
 
Galerija Rigo
 
 
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador