Alan Hranitelj
Haljine od soli
14. XII. 2007. - 30. I. 2008.
 
Kostimografija 1986 - 2006
Alan Hranitelj rođen je 1968. godine u Zagrebu. Nakon sudjelovanja u predstavi Krštenje pod Triglavom 1985. godine svoj profesionalni put nastavio je u Ljubljani.
Njegova djelatnost obuhvaća kazališnu, opernu i filmsku kostimografiju te masku, a bavi se i kreiranjem haljina objekata, odjevnih predmeta i dodataka poput pokrivala za glavu i torbica. Kreirao je kostime za 140 kazališnih predstava, odjevne predmete za više od 20 proslava, priredaba i televizijskih emisija, te za sedam slovenskih filmova. Održao je brojne izložbe i modne revije u Sloveniji i inozemstvu (Španjolska, Njemačka, Italija, Austrija, Danska i td.). Od izložbi u inozemstvu najveći odjek imale su one u Kopenhagenu (europskoj prijestolnici kulture 1996. godine), Kulturnom centru Nansen Aranjo u Belo Horizontu u Brazilu 1997. godine, te u centru Millenium Dome u Londonu 2000. godine. Dobitnik je više značajnih priznanja za najbolju kostimografiju.
U Muzeju-Museo Lapidarium posjetitelji imaju uvid u izbor kostima s izložbe Kostimografija 1986.-2006., održane od 1. lipnja do 10. rujna 2006. u Međunarodnom grafičkom likovnom centru u Ljubljani. Na njoj je bilo izloženo 86 kostima, nastalih u dvadeset godina Hraniteljeva bogatog stvaranja. Posjetitelji su mogli vidjeti intaktne i prerađene kazališne, operne i filmske kostime, haljine objekte, svečane odjevne predmete i modne dodatke. Izložba je pobudila izniman medijski odaziv i zanimanje javnosti.
Hraniteljeve haljine i scenski kostimi raskošni su i pompozni, ali i skromni i svakidašnji. Dr. Jure Mikuž kao jedno od kreativnih polazišta Alana Hranitelja navodi - oponašanje. Hranitelj izvrsno promatra prirodu, a naročito životinjski svijet, pa tako svoje odjevne predmete voli obogatiti zoomorfnim dodacima. Estetsko nadahnuće pronalazi i u povijesti umjetnosti, odaje Mikuž. No njegove haljine nisu ni barokne ni postmoderne ni avangardne, već su klasične i bezvremene, mješavina svih stilova.
Najbolje kreacije nakon predstave ili izložbe ne umiru, već ih uvijek iznova dopunjava. Alan Hranitelj je majstor detalja. Rado naglašava snagu odjeće, koja mora privući i zadovoljiti i druge osjete. Materijal za njih najprije osjeti pod prstima, a njegove zakonitosti, oblike i boje poznaje do savršenstva. Materijalnost njegovih kreacija zrači duhovnošću. Ideja je utkana u cjeloviti oblik njegovih kreacija, kombinaciju njihovih sastavnih dijelova, harmoniju i prelivanje boja.
Izložba je popraćena katalogom Alan Hranitelj, Kostimografija 1986.-2006. Slovensko-engleski katalog na 400 stranica i s više od 300 reprodukcija u boji izašao je u izdanju i nakladi Međunarodnoga grafičkog likovnog centra. Sadrži likovni sklop s izložbe u MGLC-u, tekst Odjevni predmet kao umjetnina autora Jure Mikuža, portret Dese Muck i intervju Nele Malečkar koja je i urednica kataloga. U njemu je i opsežna dokumentacija o kostimografiji Alana Hranitelja od 1986. do 2006. godine, koju je odabrala i uredila Mirjam Behek.
Izložba Alana Hranitelja omogućena je sredstvima Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Slovenije i Grada Novigrada.
 
Galerija Rigo
 
 
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador