Istina o Marcelli - La verità di Marcella
 
U petak, 18. svibnja 2012. u prostorima Muzeja s početkom u 19.30 održat će se  predstavljanje nove slikovnice iz serije Bakine bilježnice - I quaderni della nonna. Treću  po redu knjižicu naslova "Istina o Marcelli - La verità di Marcella" u nakladništvu Muzeja Lapidarium, predstavit će autorica, odgajateljica - maestra Denise Zlobec, uz etnologinju - pedagoginju Ivonu Orlić, psihologicu Ariannu Doz te urednicu.

Provokativna tema o kojoj kroz pisanu riječ i sliku ali i interaktivne radne stranice progovara slikovnica, rezultat je rada cijelog tima malih i velikih suradnika koji su sudjelovali u ovom višeslojnom projektu - od polaznika Talijanskog dječjeg vrtića, štićenika Doma za starije i nemoćne osobe, do odgajatelja, muzejskih djelatnika i stručnjaka raznih profila.

Svojevrsni izazov stvaranja i materijalizacije ove knjižice, prisutan je i u iščitavanju njenog sadržaja od strane krajnjih korisnika - djece i njihovih roditelja. Ključne odrednice na kojima počiva ova edicija u nastajanju - otkrivanje i očuvanje vrijednosti, sadržaja i kolektivne memorije našega kraja, važne su u lokalno - regionalnom kontekstu, ali promiču i univerzalne poruke i vrijednosti koje ne poznaju prostorne ni vremenske granice.

Otkrijmo ih zajedno...

*povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 
MUZEJI U SVIJETU PROMJENA. Novi izazovi - nove inspiracije.
(ICOM, 2012.)

Predstavljanje slikovnice popraćeno je izložbom originalnih crteža.
*Izložba traje do 18. lipnja 2012.
radno vrijeme:
svibanj: 10 - 13, 17 - 20
lipanj: 10 - 13, 18 - 22
zatvoreno ponedjeljkom i praznikom

Riječ stručnjaka...
dr.sc. Ivona Orlić
etnologinja/pedagoginja

Treća u nizu slikovnica vrlo uspješne suradnje Novigradskog Muzeja Lapidarium i odgajateljice Denise Zlobec je pred nama. Prve dvije slikovnice Pjetlić bake Argije i Trikovi iz prošlih vremena kvalitetno su i ambiciozno zamišljene i realizirane te je ova slikovnica pred nama logičan slijed i nastavak prethodna dva rada.

Međutim osim strukture koja je podijeljena u tri osnove cjeline: dječja likovna interpretacija projekta; tradicijsko/etnološka tematika smještena u ne tako daleku povijest novigradskog zaleđa (odnosno sela); te didaktički osmišljeni različiti radni materijali (uključuju crtanje, rezanje, bojanje, spajanje, pisanje), ova slikovnica donosi i vrlo ozbiljnu temu - alkoholizam. Važnost ove slikovnice je i njezina orijentiranost na mikro-lokacijskim, svakodnevnim, aspektima kao i u onom makro-regionalnom, pa i širem aspektu same ovisničke problematike.

Izazov koji je sebi postavila voditeljica projekta Denise, progovoriti o vrlo složenom problemu alkoholizma u djece, ali i odraslih i to uspješno inkorporirati u predškolski uzrast izuzetno je hrabar i hvale vrijedan pothvat. U slikovnici se slikom i riječima ukazuje na problemu iz prošlosti i tradicije... Na taj se način alkoholizam interpretira iz udaljenijeg prostora koji omogućava djeci ali i odraslima lakše i temeljitije sagledati problem, bez direktnog napada. Alkoholizam je i danas gorući problem mladih i zasigurno je potrebno s prevencijom krenuti u vrtićima. Govoreći o djevojčici kojoj otac još u sasvim nježnoj, dojenačkoj dobi nudi alkohol u zamjenu za tišinu i mir govori i o današnjoj problematici sve zaokupljenijih roditelja, koji nemaju dovoljno mira i vremena za dijete. Nesretni završetak naše glavne anti-junakinje Marcelle upozorava na realnost i težinu problema na način koji je djeci prihvatljiv, vjerojatno čak više nego odraslima; što možemo vidjeti i iz njihovih crteža.

Slikovnice su naravno kao i uvijek namijenjene i roditeljima i djeci i njihovoj zajedničkoj interpretaciji. Upravo je zajednički rad ono što me uvijek najviše veseli, ono što bi moglo opovrgnuti gore navedene stavove o nedostatku vremena suvremenog roditelja. I zato je ova slikovnica važna jer omogućuje zajednički rad na pripremi marmelade (već zaboravljenog domaćeg i vrlo ukusnog proizvoda) kao i dogovor oko osmišljavanja možda sretnijeg završetka priče. Na taj se način djeci dozvoljava da uče o osobnoj odgovornosti vlastitog života.

Obzirom na teme koje zaokupljaju autoricu te stil koji njeguje naslanjajući se na suradnju djece, predajnih memorijskih sadržaja osoba starije dobi i muzejske djelatnosti, vjerujem da će maestra Denise iznijeti još zanimljivih, provokativnih, dinamičnih slikovnica.

Zahvaljujemo...

Talijanska osnovna škola Novigrad
Scuola elementare italiana Cittanova

Dom za starije i nemoćne osobe Novigrad
Casa per anziani e disabili Cittanova

Grad Novigrad
Città di Cittanova

Bruna Delben
Baka - Nonna Ana

Knjiga je realizirana sredstvima Grada Novigrada.

Ulaz slobodan!
Dobrodošli!
 
Galerija Rigo
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador