ŠIKUTI MACHINE ON THE ROAD
 
U petak, 11. 05. 2012. s početkom u 19.30 u prostorima Muzeja, održat će se predstavljanje knjige Darka Pekice "Postelja za četiri", popraćeno predstavljanjem osamdesetog po redu albuma Francija Blaškovića. Paralelno, moći će se pogledati izložba fotografija Andija Bančića, a u nastavku večeri očekuje Vas i projekcija "Druga Ferlina", srednjemetražnog dokumentarnog filma redatelja Elvisa Lenića. Saznajte više...

"Pokle tri on the rouda, šikutska mašina gre naprid i to u nami najdrajži grad Čitanovu, perke je tamo moja najdrajža dotoreša ud jezika ka je uredila libar Postelja za četiri, kega ćemo predstaviti u muzeju, senjora Mirjana Benjak. Tamo i naš dobri duh artišta Đanino Božić ki je reka kako da činimo libar, tamo je još i Jerica i Ketrin i Torbica i čud ljudi ke imamo rad. O libru bi rabija govoriti senjor Drago Orlić, kega ne rabi posebi prežentivati plus naturalmente senjora Benjak. Franci Blašković će prežentati svoj osandeseti album Gori usi Winetou eli Hommage Darku Pekici i Savičenti in the morning, CD ki je sastavni dio libra. Andi Bančić će ubisiti osan fotografij na ken su Pekine krave u krupnom kadru.

Prikazati ćemo Lenićev film Drug Ferlin ki nima veze z Šikuti ma smo vajk za dati kuraja drugu,  pak vas sve lipo i drago pozivamo da nan dojdete dati kuraja, kupite libar za sedandeset kunic, pogledati Andijeve litrate, Lenićev Film i lipo se zabavite."

Darko Pekica

O POSTELJI ZA ČETIRI...

Prije devet godina (2002.) objavljena je knjiga kolumni Savičenta in the morning Darka Pekice. Već su tada mnogi među nama znali da tih četrdesetak kratkih priča neće biti i posljednje ukoričene. Zašto smo u to bili uvjereni? Pa prije svega zbog "sakramenskog" književnog talenta stočara, ratara i jednog od osnivača danas već kultne umjetničke udruge Šikuti machine. Uz svakodnevni, moglo bi se reći, i cjelodnevni stočarski posao, nastavio je Pekica ispisivati svojevrsnu kroniku svoje Savičente i objavljivati je, skoro svakotjedno, u Glasu Istre. Ova nova knjiga sadrži dvjestotinjak izabranih tekstova izišlih od studenoga 2006. do studenoga 2010. godine te nekoliko dosad neobjavljenih priča.

Knjiga je podijeljena u osam tematskih poglavlja naslovljenih prema jednoj od kratkih priča u tim poglavljima: Ovisnici, Picopolis, Zogaduri, Postelja za četiri, Popišan ud Bibe, Sijati i revolucija, Vijola gori, festivali doli te Moje ferije. Zbog takve koncepcije priče nisu poredane strogo kronološki, što nimalo ne otežava čitanje. Zbirka je uokvirena uvodnom pričom Gambijamenti (u kojoj nam Pekica govori o značajnim promjenama koje su se dogodile u njegovu životu - na prvome je mjestu ženidba, selidba i rođenje djeteta, a nije zanemarivo što je otvorena i nova "oštarija” u Savičenti) i zaključnom Govoriti grdo, koja bi se mogla iščitati kao svojevrsna isprika autora svima onima koje je možda povrijedio, ali nikad namjerno...

Pekičina je proza topla u svojoj prirodnosti i blagom humoru. Među kratkim pričama ima onih koje svojom kompozicijom, jezikom i stilom zasigurno spadaju u sam vrh hrvatske suvremene proze. Ovdje je bilo riječi samo o nekim njihovim razinama. Nadam se da će čitatelji sami otkriti i ostale. A sigurna sam da će uživati u prikazu života kojega, nažalost, jer nemamo Pekičinu mudrost, često nismo svjesni. Možda nas ipak podsjeti na vrijednosti koje su svuda oko nas: domaću "besidu”, "familiju” bez koje - što god mi tvrdili - ne možemo, trenutke provedene "z dragima ljudi, dobron hranon i lipon kulturon”, radoznali dječji pogled pun pitanja, prisnost ulice i grada čiji smo nezamjenjivi dio.

Jedno je sigurno: ova knjiga Darka Pekice postala je dio suvremene hrvatske kratke proze, ne samo dijalektalne, a to, priznajmo, u ovome današnjem svijetu, nije malo.

Mirjana Benjak, urednica
Kratka proza iz Savičente, odabrani ulomci

O DRUGU FERLINU...

redatelj i scenarist: Elvis Lenić
producentica: Dijana Mlađenović
montažer: Matija Debeljuh
autor glazbe: Dražen Dobrila
snimatelj: Elvis Lenić
tonska obradia: Ivo Lorencin
trajanje: 43 minute

Srednjemetražni dokumentarni film progovara o životu, radu i djelu istaknutog vodnjanskog antifašista Antona Ferlina (rođenog 1933.), ujedno vršitelja dužnosti predsjednika Društva Josip Broz Tito Fažane, Vodnjana i Svetvinčenta, te vrsnog šahista. Priča o umirovljeniku koja razotkriva vlastiti odnos prema antifašizmu, prijateljstvu, idealima, vjeri... film je o sadašnjosti koja ne žali za prošlošću, o starosti ispunjenoj aktivnom svakodnevicom i ljudskosti suprotstavljenoj divljem kapitalizmu.

Film je sufinanciran sredstvima Istarske županije, Grada Pule, Grada Vodnjana i Općine Svetvinčenat.

napomena: izložbu je moguće pogledati do 15. svibnja 2012.
radno vrijeme: 10 - 13, 17 - 20 h, ponedjeljkom zatvoreno

Ulaz slobodan!
DOBRODOŠLI!
 
Galerija Rigo
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador