Izložba igračaka iz Kolekcije Politeo
 

22. 07. - 30. 9. 2011.
otvorenje izložbe: u petak, 22. srpnja u 21 h u prostorima Muzeja
Muzej - Museo Lapidarium
Veliki trg - Piazza Grande 8a, Novigrad - Cittanova
radno vrijeme: 10 - 13, 18 - 22 h / zatvoreno ponedjeljkom i praznikom

Izložba igračaka iz Kolekcije Politeo obuhvaća širi vremenski period pokrivajući razdoblje 20. stoljeća. U teritorijalnom smislu, predstavljala zanimljiv doprinos na nacionalnoj i regionalnoj razini jer su mnogi eksponati zastupljeni na izložbi nastali na području Hrvatske, Istre, ali i bivše Jugoslavije čemu se nadovezuju brojni primjerci proizvedeni diljem svijeta.

Fasciniran radom i dostignućima Walt Disneya, poznati hrvatski kolekcionar i dizajner Toni Politeo, poznat i po internacionalnim smjelim mega-projektima koji obuhvaćaju područja likovne i primijenjene umjetnosti, u svoju je kolekciju unio i Disney-eve junake poznate publici diljem svijeta, a prava je zanimljivost što su isti nastali na domaćem terenu (u zagrebačkoj "Biserki", tvornici igračaka). Eksponate za svoju kolekciju sakupljao je putem oglasa, na sajmovima i buvljacima, obilazio je čak i nekadašnje djelatnike tvornice, te skupio oko 800 vintage Disney-evih likova, od čega je njih 350 prezentirano u Japanu ("Disney-eva vremenska kapsula", Muzej Watari / Tokio, 5. 12. 2008. - 1. 2. 2009.)
Uz igračke nastale u zagrebačkoj Biserki koja je započela s radom sredinom 50 - ih godina 20. stoljeća, nailazimo i na primjerke nastale na istarskom području u nekadašnjoj labinskoj tvornici 25. MAJ, ali i u slovenskoj Mehanotehnici (tvornica u Izoli osnovana je 1953. godine, od 1990. godine nosi  naziv Mehano", a djeluje i danas).

Na izložbi su zastupljene i tradicijske drvene dječje igračke iz Hrvatskog zagorja koje su 2009. našle svoje mjesto na reprezentativnoj listi UNESCOVE zaštićene nematerijalne kulturne baštine.*

Svijetom ćemo prošetati primjercima iz Austrije, Njemačke, Italije, Kanade, SAD-a, Koree, Japana, bivšeg SSSR-a i ČSSR-a... uz pomoć minijaturnih lutki, avijacije, željeznica, likova iz filmske i tv. produkcije ali i zanimljivih društvenih igara  iz 30 - ih i 40 - ih godina prošlog stoljeća.

Po kojem ključu Toni Politeo bira igračke za svoju kolekciju? Isti po kojem bira i umjetnička djela. Nije riječ o igračkama u vremenu - već o igračkama vremena kako sam ističe... onima čija jednostavnost i ljepota prelazi u trajnost, bezvremenost.

Kratak prilog iz povijesnog aspekta:

Igračke - predmet želje, obožavanja, ljubomore, kolekcionarstva. Pomoćno oruđe u odrastanju od naših najranijih dana - igračkama razvijamo motoričke, kognitivne, socijalne vještine. Učimo o svijetu oko sebe, stavljamo se u nove uloge. Uz njih odrastamo.

Pretpostavlja se kako je pojam igračka prvi put upotrebljen u 14. stoljeću iako njegovo porijeklo seže u prethistoriju - one postoje od drevnih vremena, poznaju ih antički Grci i Rimljani, a poznati su i prisutni i u Egipatskoj kulturi. Lutke koje predstavljaju bebe, životinje i vojnike, ali i minijaturno oruđe kojim su se koristili odrasli, nađene  su na mnogim arheološkim lokacijama.

Najraniji primjerci bili su izrađeni od materijala nađenih u prirodi poput kamenja, štapova, gline. Tisućama godina unazad egipatska su se djeca igrala lutkama čije su glave i ekstremiteti bili pomični, a izrađeni od kamena, grnčarije  i drva.

U antičkoj Grčkoj i antičkom Rimu, djeca su se igrala lutkama izrađenim od voska, terakote, štapova, ali i lukovima i strijelama te  yo - yoom koji je u ostao u upotrebi i dan danas. U Grčkoj, što se posebno odnosi na djevojčice, postojao je ritual žrtvovanja igračaka bogovima - uoči svog vjenčanja podnosile bi ih kao žrtvu u znaku prelaska iz djetinjstva u odraslu dob.

Vremena su prolazila, svijet mijenjao, tehnologija napredovala. Mijenjale su se i igračke i način njihove proizvodnje. I dok su ih nekad izrađivali roditelji i članovi obitelji, ali i sama djeca, igračke modernog doba masovno se proizvode, prodaju u trgovinama, čime znatno utječu i na globalnu ekonomiju i gospodarstvo. Izrađene su od plastike, tkanine, sintetičkih materijala, povezane sa filmskom i tv. produkcijom. No činjenica je da su i dalje nezaobilazne za dječju populaciju...

Tijekom trajanja izložbe biti će organizirane zabavne i edukativne programske aktivnosti; projekcije dokumentarnih i animiranih filmova te prigodne radionice.

Godišnji program Muzeja - Museo Lapidarium
ostvaren je sredstvima Grada Novigrada, Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Ministarstva kulture RH i TZ Grada Novigrada.

Sponzori izložbe: Sajam automobila Zagreb, Mc Donald's (HR)

 
Galerija Rigo
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador