MUZEJ I SJEĆANJE: Predmeti pričaju tvoju priču
 
18. 5. - 30. 6. 2011.

otvorenje izložbe:
srijeda, 18. 5. 2011. u 20 h u prostorima Muzeja
Muzej - Museo Lapidarium
Veliki trg - Piazza Grande 8a
Novigrad - Cittanova

"Međunarodni dan muzeja promotivna je akcija u kojoj muzeji svraćaju pozornost šire javnosti na baštinu o kojoj skrbe (kulturna, prirodna, tehnička, materijalna i nematerijalna, dokumentarna, umjetnička, etnografska, povijesna, prirodoslovna, arheološka...), na njenu vrijednost, koja uz brojna značenja dokazuje opstojnost identiteta zajednice u kojoj muzeji djeluju. Posebnost manifestacije su poruke koje svjetska muzejska zajednica (ICOM) odašilje stručnoj i široj javnosti ukazujući na različite teme vezane uz muzeje i muzejsku djelatnost. Ovogodišnje obilježavanje ukazuje na ulogu muzeja u prenošenju kolektivne povijesti budućim generacijama pod motom: MUZEJI I SJEĆANJE/ Predmeti pričaju tvoju priču. O temi: Ovogodišnja tema u prvi plan stavlja ulogu muzeja u očuvanju sjećanja i priča s raznih područja baštine važnih za zajednicu kojoj muzeji pripadaju. O baštini postoji individualno i kolektivno sjećanje koje je istovremeno integralni dio tradicije i njen prenositelj s jedne generacije na drugu. Koliko je krhka materijalna pojavnost pojedinih muzejskih predmeta, toliko je i nematerijalnost sjećanja iznimno osjetljiva kategorija..." (MDC)

U kontekstu teme priredili smo izložbu koja je nastala kao rezultat aktivne suradnje s građanima i kojom ćemo ukazati na važnost i povezanost osobnog sjećanja, lokalne zajednice i identiteta, uključujući i obiteljski identitet.
Zahvaljujemo: Danijeli Knapić, Edes Nikčević Protega, Slavici Oplanić, Mauru Radovanu, Denise Zlobec...

Na izložbi Vas očekuju i projekcije promidžbenih filmova o Novigradu iz 1970. (u trajanju od 00:20:25) te iz 1971. godine (u trajanju 00:09:31), čiju produkciju potpisuje Julius Nitzinger, a koje je Muzej dobio donacijom građana. Zanimljivog sadržaja i naglašene dokumentarne vrijednosti, filmovi svjedoče o turističkoj ekspanziji 70-ih godina 20. stoljeća i o tome kako je Novigrad tada percipirao i predstavljao svoj potencijal i resurse koji će ga i formirati u duhu turističke destinacije.

radno vrijeme Muzeja:
18. svibnja 10 - 22
svibanj 10 - 13, 17 - 20
lipanj 10 - 13, 18 - 22
zatvoreno ponedjeljkom i praznikom
 
Galerija Rigo
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador