MEĐUNARODNI DAN MUZEJA
 

MUZEJ I SJEĆANJE
predmeti pričaju tvoju priču

18. 5. - 30. 6. 2011.
otvorenje izložbe:
srijeda, 18. 5. 2011. u 20 h u prostorima Muzeja
Muzej - Museo Lapidarium
Veliki trg - Piazza Grande 8a
Novigrad - Cittanova

"Međunarodni dan muzeja promotivna je akcija u kojoj muzeji svraćaju pozornost šire javnosti na baštinu o kojoj skrbe (kulturna, prirodna, tehnička, materijalna i nematerijalna, dokumentarna, umjetnička, etnografska, povijesna, prirodoslovna, arheološka...), na njenu vrijednost, koja uz brojna značenja dokazuje opstojnost identiteta zajednice u kojoj muzeji djeluju. Posebnost manifestacije su poruke koje svjetska muzejska zajednica (ICOM) odašilje stručnoj i široj javnosti ukazujući na različite teme vezane uz muzeje i muzejsku djelatnost. Ovogodišnje obilježavanje ukazuje na ulogu muzeja u prenošenju kolektivne povijesti budućim generacijama pod motom: MUZEJI I SJEĆANJE/ Predmeti pričaju tvoju priču. O temi: Ovogodišnja tema u prvi plan stavlja ulogu muzeja u očuvanju sjećanja i priča s raznih područja baštine važnih za zajednicu kojoj muzeji pripadaju. O baštini postoji individualno i kolektivno sjećanje koje je istovremeno integralni dio tradicije i njen prenositelj s jedne generacije na drugu. Koliko je krhka materijalna pojavnost pojedinih muzejskih predmeta, toliko je i nematerijalnost sjećanja iznimno osjetljiva kategorija..." (MDC)

U kontekstu teme priredili smo izložbu koja je nastala kao rezultat aktivne suradnje s građanima i kojom ćemo ukazati na važnost i povezanost osobnog sjećanja, lokalne zajednice i identiteta, uključujući i obiteljski identitet.
Zahvaljujemo: Danijeli Knapić, Edes Nikčević Protega, Slavici Oplanić, Mauru Radovanu, Denise Zlobec...

Na izložbi Vas očekuju i projekcije promidžbenih filmova o Novigradu iz 1970. (u  trajanju od 00:20:25) te iz 1971. godine (u trajanju 00:09:31), čiju produkciju potpisuje Julius Nitzinger, a koje je Muzej dobio donacijom građana. Zanimljivog sadržaja i naglašene dokumentarne vrijednosti, filmovi svjedoče o turističkoj ekspanziji 70-ih godina 20. stoljeća i o tome kako je Novigrad tada percipirao i predstavljao svoj potencijal i resurse koji će ga i formirati u duhu turističke destinacije.

radno vrijeme Muzeja:
18. svibnja 10 - 22
svibanj 10 - 13, 17 - 20
lipanj 10 - 13, 18 - 22
zatvoreno ponedjeljkom i praznikom


IZ ZBIRKE GALERIJE RIGO
Vlasta Delimar, Ivana Franke, Tina Modotti,
Jelena Perić, Silvija Potočki, Dragana Sapanjoš,
Katarina Toman, Ljiljana Vlačić


18. 5. - 23. 5. 2011.
Galerija - Galleria Rigo
Velika ulica - Strada Grande 5
Novigrad - Cittanova

Galerija Rigo - smještena u starogradskoj jezgri i aktivna od 1995. godine od svog osnutka njeguje program koji se sastoji od izložbi hrvatskih i internacionalnih umjetnika, gostovanja uvaženih umjetničkih i kulturnih djelatnika, izdavačkih projekata, predstavljanja kulturnih platformi i organizacije neformalnih skupova sa jasnim opredjeljenjem ka modernoj  i suvremenoj umjetničkoj  produkciji. Od 2006. godine postaje ustrojbena jedinica tada novoosnovanog gradskog Muzeja. Prigodnom izložbom prisjetit ćemo se autorica koje su u proteklih petnaest godina izlagale u novigradskoj galeriji i čiji su radovi postali sastavni dijelovi  istoimene zbirke moderne i suvremene umjetnosti.

radno vrijeme galerije: 10 - 13, 17 - 20

Obilježavanje Dana muzeja popraćeno je stručnim vodstvima te prigodnom prodajom muzejskih suvenira, publikacija i DVD izdanja po promotivnim cijenama.

napomena: svi sadržaji su besplatni

DOBRODOŠLI!

 
Galerija Rigo
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador