Aleksandra Paperno: Parietis
 
U srijedu, 22. rujna 2010. u 20 h u prostorima Muzeja održat će se otvorenje slikarske izložbe ruske umjetnice mlađe generacije Alexandre Paperno pod nazivom Parietis.

Izložbu će otvoriti likovna kritičarka Ekaterina Inozemtseva.

Izložba traje do 24. listopada 2010.

Radno vrijeme:
rujan 10 - 13, 18 - 22, listopad 10 - 13, 17 - 20
zatvoreno ponedjeljkom i praznikom

Parietis
"Projekt Parietis nova je prilika razaznavanja intenzivne tišine današnje kulturološke svjesnosti. Kolaps značenja i inherentni nedostatak svakog koncepta rezultiraju odumiranjem kulture i širenjem vremena, kao da je perspektiva eliminirana i mašta iscrpljena. Retrospektivni moment odabrane teme - jednokratna prisutnost nekog objekta u prostoru - uspješno uklanja brojne slojeve smisla, pretjerani broj značenja, reduciranjem slike na stanje ekstremne ekonomije...
Ako je dinamika Papernine serije Ptice jasno naznačena promjenjivim putanjama u gustom plavom prostoru, radovi koji čine seriju Parietis doimaju se radikalnijima i zahtijevaju buđenje promatračevih superosjetilnih sposobnosti (iskustvo praznine, tišine, beskonačnog izmicanja jedinstvene istine) čime je umjetničko iskustvo ultimativno spašeno."
Ekaterina Inozemtseva

Alexandra Paperno rođena je u Moskvi, a umjetnost je studirala u New Yorku na koledžu Cooper Union for the Advancement of Science and Art, gdje je 2000. godine stekla diplomu iz likovnih umjetnosti. U 2004. godini održala je prvu samostalnu izložbu u Nacionalnom centru suvremene umjetnosti (NCCA) u Moskvi. Njen projekt Zvjezdane mape izložen je u moskovskoj umjetničkoj galeriji Stella Art Gallery 2006. godine. U 2009. godini Moskovski muzej moderne umjetnosti izložio je njenu izložbu Popularna astronomija u sklopu programa Moskovskog bijenala suvremene umjetnosti. Alexandra Paperno sudjelovala je u nizu grupnih izložbi uključujući i Praški bijenale suvremene umjetnosti i Moskovski međunarodni forum umjetničkih inicijativa. Njeni radovi nalaze se u raznim javnim i privatnim kolekcijama poput Nacionalnog centra suvremene umjetnosti u Moskvi, Suvremene gradske zaklade u Moskvi, kolekcije Outset Contemporary Art Fund u Londonu i Luziah Hennessy Collection u Francuskoj.

1978. - rođena u Moskvi
1996. - 2000. - The Cooper Union for the Advancement of Science and Art, New York
1998. - L'Ecole des Beaux-Arts, Pariz

Samostalne izložbe
2010.
"Parietis" - Muzej Lapidarium, Novigrad
"Birds" - Galerija GMG, Moskva (katalog)
"Habitat" (s Alexejem Dushkinom), Galerija Paperworks, Moskva
2009.
"Popular Astronomy" - Moskovski muzej moderne umjetnosti, Moskovski bijenale suvremene umjetnosti, specijalni projekt
2007.
"Alexandra Paperno. Paintings" - bivša tvornica svile, Krasnaya Roza, Moskva
2006.
"Star Maps" - Stella Art Gallery, Moskva (katalog)
2004.
"Alexandra Paperno. Paintings" - Nacionalni centar suvremene umjetnosti (NCCA), Moskva
 
Galerija Rigo
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador