Pop Art & Beyond
 
13. 8. - 20. 9. 2010.
radno vrijeme | 10 - 13, 18 - 23, svakodnevno

U petak, 13. kolovoza  2010. u 21 h u prostorima Muzeja održat će se otvorenje tematske izložbe pod nazivom POP ART & BEYOND realizirane u suradnji s Galerijom Visconti Fine Art iz Ljubljane. Iz zbirke Lazara Vujića i Žive Škodlar Vujić odabrano je tridesetak radova internacionalno poznatih autora od Andy Warhola, Roy Lichtensteina, Jamesa Rosenquista, Roberta Rauschenberga, Toma Wesselmanna (POP ART...) do Alexandera Caldera, Johna Chamberlaina i Sama Francisa (...& BEYOND) koji na svoj poseban način ocrtavaju i utjelovljuju iznimno zanimljivo i revolucionarno poglavlje američke umjetnosti druge polovine 20. stoljeća.

Izložba u svom odabranom kontekstu sažima karakteristične smjernice svog vremena - raznovrsnu grafičku produkciju vodećih predstavnika pop arta, uz autore koji su istovremeno djelovali u okrilju apstraktnog ekspresionizma i drugih umjetničkih smjernica koje su pristizale iz predratne Europe.

Izložbu će otvoriti likovni kritičar Brane Kovič, autor teksta pratećeg kataloga.

Iz kataloga izdvajamo...

"Među novodobnim umjetničkim pojavama pop art je zasigurno najpoznatiji i u široj javnosti najprihvaćeniji. Ikonografijom preuzetom iz masovne i medijske kulture te razmjerno jednostavnim oblikotvornim postupcima koji gledatelja privlače svojom neposrednošću i kromatskom intenzivnošću, umjetnici čija su djela gotovo postala prave ikone određenog razdoblja i načina življenja - osobito šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća - temeljito su promijenili društveni kontekst potrošačkog mentaliteta koji su u glavnim crtama definirali oglašavanje, televizija, film, ilustrirane revije, kult zvijezda, ideološki antagonizmi u politici i traženja osobnih istina u suprotnosti s konvencionalnim vrijednostima i uzorcima ponašanja...

Pop art naravno nije bio ekskluzivna domena američke umjetnosti druge polovine minuloga stoljeća, istodobno su svoje formulacije i dalje razvijali autori koji su se ostvarili u okvirima apstraktnoga ekspresionizma ili pod utjecajem europskih umjetničkih smjerova predratnog vremena. Zato nam se činilo smislenim izbor za izložbu nadopuniti s nekoliko imena koja zaokružuju predstavljeno razdoblje i ujedno evociraju njegovu diskurzivnu raznolikost...

Ovom prigodom prikazani isječak iz opsežne i raznovrsne grafičke produkcije pop arta, nadograđen odabranim ostvarenjima njegovih suputnika koji svaki na svoj način prikazuju pluralizam tendencija u američkoj umjetnosti proteklih desetljeća u dovoljnoj mjeri i opsegu kontekstualizira to zanimljivo i važno poglavlje iz nedavne povijesti likovnog stvaralaštva čiju vrijednost sve više spoznaju i struka i širi auditorij, a ponajprije krugovi kolekcionara koji su među prvima prepoznali njegovu dalekosežnost."

Dobrodošli!

Izložba POP ART & BEYOND realizirana je sredstvima Grada Novigrada i Turističke zajednice Grada Novigrada uz veliku podršku Lagune Novigrad, Luxottice (Novigrad), Grafice Walter (Umag) i Triglav osiguranja.
 
Galerija Rigo
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador