Zagrebačka škola crtanog filma - retrospektivna izložba
 
termin: 08. 05. - 07. 06. 2009.
otvorenje: petak, 08. 05. 2009., u 20 h
u prostorima Muzeja
koncepcija izložbe: Vanja Hraste

Izložba prvobitno predstavljena u sklopu 17. Međunarodne izložbe crteža u Malom salonu (10. veljače do 1. ožujka 2009.) u organizaciji riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, uključuje predstavljanje originalnih crteža, skica i celova (crteža na celuloidnim folijama), te crtanih filmova najznačajnijih autora Zagrebačke škole crtanog filma koja u povijesti animacije zauzima vodeće pozicije u domaćem i internacionalnom kontekstu. U razdoblju od 1958. do 1978. godine tri generacije autora stvorilo je 400 uradaka (osvojivši jednako toliko nagrada), a povezuje ih sklonost eksperimentiranju, stilizacija, grafičko - slikarska rješenja bliska avangardama te uvođenje egzistencijalističkih i socijalnih tematika (starost, smrt...).

Izložbu će otvoriti kustosica Vanja Hraste, Borivoj Dovniković, jedan od autora i suosnivača Zagrebačke škole crtanog filma te Jerica Ziherl, ravnateljica riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.
Tijekom trajanja izložbe biti će organizirana i stručna vodstva za djecu vrtičke i školske dobi, ali i za sve ljubitelje animacije dok je u znaku obilježavanja Dana muzeja, organizirana i prigodna petodnevna radionica animiranog filma pod vodstvom Ede Lukmana, voditelja Škole animiranog filma Čakovec. Rezultat radionice u vidu kratkog animiranog filma i popratnih crteža, biti će prezentirana 18. svibnja 2009. u 12.00 sati u prostorima muzeja.
 
Galerija Rigo
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador