Bindu-Art-School
 
U petak, 1. lipnja 2007. u novigradskoj Galeriji Rigo otvara se izložba "Bindu-Art-School; From PAIN to PAINT". Izložene slike i crteži radovi su osoba oboljelih od gube koji žive i rade u Bharatapuramu, Tamil Nadu, Indija. U Novigradu se izlaže manji dio radova istoimene izložbe iz Kunsthalle u Beču iz 2006. godine. Autor izložbe i voditelj "Bindu-Art-School" je Werner Dornik, austrijski multimedijalni umjetnik. Izložba se otvara u 21 sat, a traje do 20. lipnja 2007. Izložba je realizirana sredstvima Istarske županije.

Bindu-Art-School
Socijalno-umjetničku inicijativu Bindu-Art-School pokrenuo je austrijski umjetnik Werner Dornik. Zajedno sa socijalnom aktivistkinjom Padmom Venkataraman, kćeri bivšega indijskog predsjednika, prvu je školu osnovao u veljači 2005. u Bharatapuramu, koloniji oboljelih od gube u Tamil Naduu na jugu Indije.
Ova inicijativa omogućuje oboljelima od gube da pomoću slikarstva pođu novim životnim putem. Prodaja slika na međunarodnim izložbama, u samoj školi i preko web sjedišta www.bindu-art.at osigurava učenicima financijsku samostalnost bez diskriminacije primanjem "milostinje".
U Indiji živi 11 milijuna "nedodirljivih", koji su potisnuti na rub društva i ovisni o prosjačenju. Premda je guba izlječiva bolest, ona još uvijek predstavlja socijalnu stigmu.
Pokret Bindu-Art-School želi upozoriti na stvarnost i umjetničku kvalitetu "nedodirljivih" te nastoji potaknuti na aktivno sudjelovanje u toj razmjeni materijalnih i duhovnih vrijednosti.
 
Galerija Rigo
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador