Olja Grubić: Druga strana duge
 
Otvorenje: četvrtak 09.06.2016. u 20 sati

Tijela pred vama posve su isključena iz svoje prirodne okoline. Olja im je oprezno oduzela čitav prostor u kojemu se nalaze, oduzela im je sobe, pokućstvo i predmete koji su ih okruživali. Oslobodila ih je svih značenja kojima su obilježeni njihovi svakodnevni životi. Istakla je njihovu golu tjelesnost i akciju. Asocijalna tjelesnost i pokret koji proizlazi iz nje za Olju su osnova, najmanji zajednički nazivnik na kojemu su potom izgrađeni društveni odnosi. Ti odnosi mogu rasti u različitim smjerovima: u smjeru slobode izražavanja vlastite misli, odnosno u smjeru senzualnosti, gdje postaju poveznica s drugim tijelima i okolinom u kojoj žive. Mogu rasti u smjeru nasilja, nadzora nad drugima, temelj su za stvaranje vlasti. Bez obzira na to u kojem smjeru rastu posljedični odnosi, za nju su uvijek predmet aktivne odluke pojedinca.

Na otvorenju Oljine izložbe predstaviti ćemo poseban katalog i ručno rađene Memory karte. Katalog i karte sadrže reprodukcije Oljinih djela i priložene bojice. Tijela vas pozivaju na igru. Kakva će biti ta igra i kakve će odnose graditi, prepušteno je u potpunosti vašim rukama.

Kustosica projekta dr. sc. Jerica Ziherl, autor teksta Jernej Škof, oblikovanje Jelena Perišić i Oleg Šuran.

Galerija Rigo, Velika ulica 9, Novigrad-Cittanova

Vizualna umjetnica i performerka Olja Grubić rođena je u Puli (1990.), gdje je završila gimnaziju, a zatim diplomirala na Akademiji za vizualne umjetnosti u Ljubljani, smjer Konceptualizacija prostora. Radi s različitim medijima, crtež, instalacija, video, fotografija, performans, kabaret, te se bavi suvremenom i angažiranom tematikom. Njezini radovi odražavaju širok spektar osjećaja i socijalnoga stanja današnjega društva. Od 2014. godine Olja je član HDLU Istre, a izlaže i performira u Hrvatskoj i Sloveniji. Za svoje radove dobila je različite nagrade: Unicefovu nagradu za crtež; Kino Šiška - Kulturni euro. Surađivala je s različitim umjetnicima: La Pocha Nostra, Julia Bardsley, Ursula Martinez, Kate McIntosh, Janez Janša, Bojan Jablanovec - Via Negativa.
 
Galerija Rigo
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador