Muzej Museo Lapidarium: najava za svibanj 2016.
 
18. 5. - 18. 6. 2016.
Muzej - Museo Lapidarium
Povodom Međunarodnog dana muzeja "Muzeji i kulturni krajolici"
In occasione della Giornata internazionale dei musei  "Musei e paesaggi culturali"
otvorenje u 18 sati

Damir Fabijanić
Dijalog o ljepoti vrtova: Dubrovački ljetnikovci
Izložba majstora fotografije s motivima o kulturi ladanja na hrvatskome jugu.

Toni Buršić
Briškula istrijanska
Izložba ilustracija / radnih tabli mladog novigradskog umjetnika, studenta 4. godine Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani. Ilustracije / table su predlošci za nastanak novog rada kojeg je posebno za Muzej ilustrirao i oblikovao Toni Buršić. Riječ je o špilu karata "Briškula istrijanska" nastalih po uzoru tzv. "Carte Triestine". Tonijev špil karata sadrži likovne elemente i dijalektalan jezik koji se vežu za istarsku tradicijsku kulturu. Istovremeno predstavit će se i novi strip Tonija Buršića "Izgubljen u Ljubljani", izdavača Stripburgera iz Ljubljane, koji na ilustrativan i humoran način govori o studentu iz Novigrada i njegovom (ne)snalaženju u velikom gradu.
Nakon predstavljanja fotografija Damira Fabijanića, ilustracija Tonija Buršića i novog muzejskog proizvoda "Briškule istrijanske", u muzejskom prostoru održati će se "turnir u briškuli" na koji su pozvani svi dobni uzrasti Novigrada (uvjet: poznavanje Briškule). Ambijent održavanja turnira činit će kultura istarskog stola (i pića).
Na taj način, spojem dviju geografskih točaka - Dubrovnika i Novigrada ili Novigrada i Dubrovnika - želimo predstaviti dva povijesno i kulturološki, u osnovi, različita pristupa kulturi stola, ladanja i ...igre.
Povodom Europske noći muzeja, 21. svibnja 2016. u večernjim satima ponoviti će se "Muzejski turnir u briškuli". Prijave u tijeku.

Nedjelja 29. 5. 2016.
Muzej - Museo Lapidarium
Povodom Međunarodnog dana muzeja / In occasione della Giornata Internazionale dei Musei

Marko Pogačnik
Radionica za iscjeljivanje Novigrada
Svjetski poznati UNESCO-ov umjetnik za mir, Marko Pogačnik dolazi u Novigrad te će održati:
- radionicu iscjeljivanja Novigrada, od 15 do 18 sati
- predavanje "Arhetipska bića i životne snage Istre", u 19 sati
Polaznici radionice sastaju se u 15 sati ispred Muzeja-Museo Lapidarium. Marko Pogačnik vodi nas na odabrana mjesta grada i izvodi svoju metodu liječenja krajolika. Sudionicima radionice ukazat će na nevidljive traume grada i tražiti  potencijale koji, ako se aktiviraju i osvijeste, čine prostor (grad) snažnim.
Nakon radionice slijedi predavanje u prostoru Muzeja. Marko Pogačnik predstavlja  višedimenzionalni pogled na krajolik Zemlje i Istre. Govoriti će i o procesima promjena u kojima se, u ovom trenutku, nalazi čovječanstvo.
Suvremeni slovenski umjetnik javnosti je najpoznatiji kao autor slovenskog grba i zastave, ali i po brojnim ekološkim idejama. Radionica i predavanje su besplatni za sve sudionike i posjetitelje.
U suradnji s Udrugom Zeleni Novigrad / Cittanova Verde.
 
Galerija Rigo
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador