VLASTA ŽANIĆ: ODRAZ / LO STACCO
 
Galerija - Galleria Rigo
12. 9. - 12. 10. 2014.

Pogledajte plakat

U petak, 12. rujna 2014. u 20 h u Galeriji Rigo, održat će se performans Vlaste Žanić pod nazivom Odraz / Lo stacco. Popraćen instalacijom i vizualnim materijalom - dokumentacijom  praizvedbe, projekt je  zamišljen u znaku autoričinog samostalnog predstavljanja u Novigradu, a u tragu je njenog dugogodišnjeg bavljenja  temama čija  vizualizacija počiva upravo na tjelesnom pokretu koji postaje nositelj metafora, složenih značenja i asocijacija, a istovremeno poziva na promišljanje... Saznajte više...

"Izražavanje osobnog stanja, stava ili doživljaja tjelesnim pokretom ili senzacijom provlači se kroz radove Vlaste Žanić već više od deset godina. Jednostavne kretnje što podsjećaju, dapače, nerijetko izravno i proizlaze iz svijeta djetinjstva, djetinjeg poigravanja i istraživanja granica vlastite motorike, s izletima u akrobatiku, u odraslom svijetu metaforički protumačene, dobivaju gotovo elementarnu poruku ili recept za svakodnevnu uporabu. Pozivom na konzumaciju predloženih aktivnosti, autorica zapravo poziva na preispitivanje uobičajenih, često i okoštalih, navika iz kojih sve više izostaje znatiželja i otvoreni, slobodan doživljaj životnih okolnosti. Izborom i naglašavanjem upravo onih kretnji što rezultiraju trenutnim gubitkom podloge ili ravnoteže i zahtijevaju njeno ponovno pronalaženje, sugerira se kako bi se to ponovno pronalaženje trebalo dogoditi pod nekim novouspostavljenim načelima kao što bi se i u realnosti pristup raznim situacijama trebao neprestano propitivati...

Napuštajući dječje igralište, iz repozitorija dvorane za tjelesni odgoj osnovne škole posuđuje odskočnu dasku. Zalijeće se iz pokrajnje uličice, trkom prelazi glavnu, odražava se i naglavačke ulijeće u Galeriju. Svjedoci tog, možda i najkraćeg performansa (priprema, zalet i ateriranje se ne računaju), neće smjeti trepnuti okom jer će se sve dogoditi u djeliću sekunde. Jer točno u momentu prolijetanja kroz, ne postojeću, niti ne tek zamišljenu, nego upravo kontekstualizaciju barijere, nešto obično postaje sadržaj, nositelj prenesena smisla, značenjski vrh ledena brijega.

U nekom se djeliću sekunde možda i rodila ideja o ovoj akciji, kao što se moguće i negdje u prošlosti u djeliću sekunde, kojeg je nemoguće prizvati, u njoj pojavila svijest o sebi kao umjetnici. Ili nije, nego je instinktivno, vođena neobjašnjivim apstraktnim porivom naglavačke skočila u prostor što ga neprestano velik broj nas pokušava ako ne shvatiti, onda bar imenovati. Označiti, locirati, kad ga je već nemoguće obuhvatiti. No, čak i takav nam pokušaj neprestano izmiče, granice se mijenjaju, nema tla pod nogama, identitet se pojavljuje i iščezava, smisao se preoblači, vještina nije dostatna, ono od jučer više ne vrijedi jer jedino što je izvjesno jest da je taj prostor uvijek negdje drugdje. A kako biti negdje drugdje nego neočekivano, iznenada, zaskočiti ga iza ugla, uletjeti i odjednom biti tamo..."

Boris Greiner: Odraz - odabrani ulomci, katalog izložbe 

BIOGRAFIJA

Vlasta Žanić rođena je 1966. u Zagrebu. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu na odjelu kiparstva, 1990. Kontinuirano izlaže od 1989. na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Do 2001. sustavno istražuje kiparsko prostorne probleme, a nakon 2001. u svoj rad uključuje performans, happening, video, zvuk. Teme njena istraživanja uglavnom su autoreferencijalne prirode. Osim toga istražuje odnose sa okolinom i publikom, problematizira transformacije koje se događaju u medijskoj manipulaciji sadržajem itd. Dobitnica je nagrade na 8. Triennalu hrvatskog kiparstva, 2003., nagrade HDLU-a za najbolju izložbu 2005., Zagreb, nagrade "Oktavijan" za najbolji eksperimentalni film na 14. Danima hrvatskog filma, Zagreb, Vjesnikove godišnje nagrade "Josip Račić", 2006. i drugih. Njeni radovi nalaze se u javnim i privatnim zbirkama suvremene umjetnosti kao što su Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Moderna galerija u Zagrebu, Galerija umjetnina u Splitu, Umjetnička Galerija Dubrovnik, Zbirka "Branko Ružić" u Slavonskom Brodu,  Zbirka "Lauba" u Zagrebu, itd. Od 2010. radi kao docentica kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

DOBRODOŠLI / BENVENUTI
 
Galerija Rigo
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador