INTERLIBER - 36. međunarodni sajam knjiga i učila
 
Izdanja Muzeja Lapidarium i Galerije Rigo na 32. izložbi Izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija
organizator: MDC - Zagreb
12. -  17. studeni 2013.

Zagrebački velesajam, paviljon broj 6
izložbeni prostor oznake 11a

Muzejski dokumentacijski centar je 1982. godine pokrenuo izložbeni projekt izdavačka djelatnost muzeja i galerija te se od tada ovom godišnjom tematskom izložbom nastoji:
- omogućiti stručnoj, ali i široj publici (učenicima, studentima, kolekcionarima, antikvarima, bibliofilima, ljudima različitih interesa, dobi i struka) neposredan uvid i upoznavanje s recentnom, jednogodišnjom izdavačkom produkcijom muzeja i galerija iz cijele Hrvatske;
- prezentirati izdavačku djelatnost muzeja i galerija kao vrlo vitalan i značajan segment rada tih ustanova,
- kontinuirano pratiti razvojni put i standardizaciju muzejskih publikacija, oblikovanje njihovih formalnih i sadržajnih značajki (katalozi izložaba, muzejski vodiči...), uvođenje i korištenje novih medija (elektroničko izdavaštvo), okretanje k ciljanoj publici kao što su djeca (muzejske početnice, slikovnice...) ili osobe s posebnim potrebama (slabovidni i slijepi)
- staviti na uvid likovna i grafička rješenja muzejskih publikacija;
- promovirati izdavačku djelatnost muzeja i galerija, povećati i proširiti njezinu distribuciju, kao i krug čitalaca, razvijati svijest o mogućnosti i potrebi prodaje muzejskih publikacija unutar muzejskog marketinga.

Izlaganjem recentnih muzejskih kataloga stalnih i povremenih izložaba, vodiča, likovnih i kulturno-povijesnih monografija, priručnika, pretisaka i bibliofilskih izdanja, zbornika i časopisa, publikacija za djecu i mlade, muzejskih plakata, razglednica i mapa te predstavljanjem elektroničkih izdanja, MDC kontinuirano promovira godišnju izdavačku djelatnost hrvatskih muzejskih ustanova i udruga, njihovih djelatnosti i fondova.

Izložba se u kontinuitetu održava na Međunarodnom sajmu knjiga i učila (Zagrebački velesajam), s intencijom prisustvovanja i na drugim značajnim sajmovima nakladništva i knjiga (Sajam knjiga u Puli). U nedostatku specijaliziranih muzejskih prodavaonica odnosno muzejskih knjižara, izložba izdavačka djelatnost hrvatskih muzeja i galerija je jedini i najcjelovitiji oblik predstavljanja širokog spektra muzejskih tema i njihovih realizacija koje se protežu u rasponu od računalnih laserskih ispisa izložbenih kataloga do izdanja enciklopedijskog tipa ili suvremenih elektroničkih publikacija. Uz izložbu se organiziraju i različite popratne promotivne akcije, tematske izložbe ili prezentacije kojima se obilježavaju godišnjice muzeja, ukazuje na pojedine značajnije muzeološke projekte. Predstavljanjem prvih muzejskih CD-ROM-ova, muzejske izdavačke djelatnost za djecu i mlade, vizualnog identiteta hrvatskih muzeja; nagrađenih muzejskih izdanja i sl., publika se nastoji upoznati sa specifičnostima muzejskog izdavaštva. Sve su izložbe popraćene katalogom koji sadržava popis izloženih muzejskih tiskovina.

MDC ove godine predstavlja:
105 muzeja i galerija
iz 61 grada i mjesta u Hrvatskoj
567 tiskanih i elektroničkih publikacija
desetak novih DVD-ova
298 muzejskih plakata
te raznovrsni muzejski promidžbeni materijal

Gost ovogodišnje izložbe je Narodni muzej Slovenije iz Ljubljane čime MDC započinje projekt predstavljanja izdavačke djelatnosti muzeja iz europskoga okruženja.

www.mdc.hr
 
Galerija Rigo
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador