DRAGANA SAPANJOŠ: I did all my best... to smile.
 
Galerija - Galleria Rigo
9. 8. - 1. 9. 2013.

U petak, 9. kolovoza 2013. s početkom u 21 h u Galeriji Rigo, održat će se otvorenje izložbe "I did all my best...to smile.", vizualne umjetnice Dragane Sapanjoš. Riječ je o višeslojnom projektu koji sažima općeljudsku problematiku viđenu očima autorice, a koju utjelovljuje preobrazbom prostora galerije u specifičan ambijent pun simbola i asocijacija. Kako je autoričin rad redovno praćen i glazbenim prepoznatljivim podlogama i live intervencijama za čiju realizaciju umjetnica preuzima punim pravom ulogu režisera, scenariste, scenografa pa i kostimografa (ali u kojima nikada nije glavni akter), očekuje Vas i performativna izvedba koja zatvara njenu jednadžbu i novostvorenu audio - vizualnu ikonografiju koju ćete doživjeti vidom i sluhom...

"Slučajnosti" Dragane Sapanjoš

Paliti maglenke i voziti oprezno, postupno ubrzavajući iz dosade pred cestom koja se prostire do beskonačnosti nadajući se da u posljednji tren, iz sumaglice, dok smo u punom gasu, ne iskoči jelen iz šume; ali... prije ili kasnije, to se dogodi...Prije ili kasnije dogodit će se da za večeru poslužimo nešto što smo mi (ili netko za nas) ubili greškom. U užitku kušanja tanjura vrelih njoka čije smo šugo satima pripremali dodavajući mu začine i arome, natapajući zidove opojnim mirisima pokušavajući ukloniti svijest o podrijetlu serviranog mesa... tražim. Milujem lakoću postojanja i nezamislivu sposobnost svijesti da mutira, promatram suprotnosti... kontradiktorni ugovor među njima, razum i ludilo, užitak i bol, očuvanje i samouništenje... Pokušavajući dati oblik onome što tama bića skriva iza svakog pročelja, svake fasade, analizirajući život sam koji traži i predviđa učinkovito, a ne retoričko priznanje među pojedincima, stvaran kontakt kako bi nastavio slaviti sam sebe.

I did all my best...to smile.

Za cinika, romantičnog paranoika (bazično tužnog) poput mene, određeni uvjeti bili oni perceptivni ili ambijentalni, u stanju su poprimiti osobita značenja u suodnosu sa jednostavnim detaljima ili sjećanjima koja se vezuju uz osobna iskustva i šira egzistencijalna promišljanja, poprimajući totemske osobine.

Tražeći štit za život ili naposljetku nešto što bi me navelo na to da preuzmem / oformim njegov izgled, osvjetljujem mrak, nadajući se da ću ugledati nevjerojatnu ljepotu... onu koja svjetlosti daje smisao. "I did all my best...to smile." (Dala sam sve od sebe...da se nasmiješim.), odraz je stanja stvari...Odraz je to ljudske slabosti (koju srećom i sama posjedujem), jedne "krive" kulturne prtljage, koja je istovremeno neizbježna i znakovita. Jedan osljepljujući odraz. Onirička, paranoidna dimenzija...Uznemirujući i anksiozan sklop u kojem je tijelo gledatelja, ali i same umjetnice, u središtu priče koja se, isprekidana, ne odvija već se ponavlja uvijek istim tijekom. To je svojevrsno putovanje - statično, unutarnje i psihoanalitičko, puno tajni, koje samo čekaju da budu otkrivene."

Čuo sam sve stvari na nebu i zemlji. I čuo sam mnoge stvari iz pakla.
Kako je onda moguće da sam lud? Poslušajte me! / E. A. Poe

CV

Dragana Sapanjoš rođena je 1979. u Hrvatskoj. Godine 2004. diplomirala je na Accademia di Belle Arti - Brera, u Milanu. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama počevši od 1999. Živi i radi u Novigradu i Milanu.

Kontakt

sapanjos.dragana@gmail.com www.draganasapanjos.net
www.youtube.com/user/jakodobartattoo

Dobrodošli!
 
Galerija Rigo
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador