MUZEJ (MEMORIJA + KREATIVNOST) = DRUŠTVENA PROMJENA
 
program povodom Međunarodnog dana muzeja
Muzej - Museo Lapidarium
Galerija - Galleria Rigo
18. 5. - 18. 6. 2013.

Od 18. svibnja do 18. lipnja 2013. u kontekstu ovogodišnje teme, a u znaku obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, u prostorima Muzeja Lapidarium i Galerije Rigo očekuje Vas niz programskih sadržaja, edukativno - kreativnih radionica, likovni natječaj...

Posjetite muzej, upoznajte stalni postav. Nacrtajte muzejski predmet po svom odabiru i pokažite svoju kreativnost. Likovni pribor već je spreman za upotrebu, a najljepše i najzanimljivije crteže koji budu nastali zaključno do 18. lipnja 2013. tiskat ćemo u formi razglednica koje će svoje mjesto naći u ponudi muzejske trgovine i na web stranicama muzeja.

U Galeriji Rigo pogledajte nove predmete iz zbirke moderne i suvremene umjetnosti. Za početak predstavljamo rad Jamesa Rosenquista koji je 2010. godine otkupljen uz veliku podršku Grada Novigrada, Lagune Novigrad, novigradske Turističke zajednice, Luxoticce i vlastitim sredstvima.

James Rosenquist (Grand Forks, Sjeverna Dakota, 1933.) studirao je na Sveučilištu Minessota. Stipendijom Art Students League, 1955. seli u New York. U ranim godinama bavi se slikanjem reklamnih panoa. Prvi put samostalno izlaže 1962. u Green Gallery u New Yorku, a od 1964. među umjetnicima okupljenim oko Galerije Leo Castelli. U muzeju Guggenheim 2003. priređena mu je  velika retrospektiva. Zbog jednostavne uporabe tipičnih elemenata američkog potrošačkog društva i njegove pop kulture, mnogi likovni kritičari Jamesa Rosenquista smatraju najtipičnijim predstavnikom pop arta.

Više o ovogodišnjoj temi:
"Nigdje nije toliko očito kao na primjeru muzeja, da memorija baštine o kojoj oni skrbe, doprinosi boljem razumijevanju sadašnjosti te oblikovanju budućnosti. Upravo je ova činjenica izabrana za moto obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u 2013. Generalni predsjednik ICOM-a Julien Anfruns popratio je ovogodišnji moto riječima: Pomiriti tradicionalnu "misiju" (o)čuvanja s njegovanjem kreativnosti nužno je potrebno za obnavljanje /revitalizaciju, a ono dovodi do porasta posjećenosti. To je evolucija koju danas muzeji pokušavaju provesti, vjerujući snažno u ideju da njihova prisutnost i aktivnosti mogu utjecati na konstruktivnu preobrazbu društva. Nadahnut ovom idejom, ICOM je objavio temu obilježavanja naslovljenu Muzej (memorija + kreativnost) = društvena promjena."
www.mdc.hr

radno vrijeme Muzeja i Galerije
svibanj: 10 -13, 17 - 20
lipanj: 10 - 13, 18 - 22
zatvoreno ponedjeljkom i praznikom
DOBRODOŠLI !
 
Galerija Rigo
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador