PUBLIKACIJE MUZEJA LAPIDARIUM I GALERIJE RIGO
 

na 31. izložbi izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija, 2012.
u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra, Zagreb

Interliber - 35. međunarodni sajam knjiga i učila
Zagrebački velesajam, 6. paviljon, štand 11a

13. - 18. 11. 2012.

"I ove će se godine na Međunarodnom sajmu knjiga i učila - Interliberu 2012. održati tradicionalna godišnja izložba izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija!  Izložbu u kontinuitetu od 1982. godine organizira Muzejski dokumentacijski centar (MDC), središnja informacijsko-dokumentacijska točka hrvatske muzejske zajednice, koji na taj način želi evidentirati, ali i promovirati muzejsko izdavaštvo kao vitalan i značajan segment rada muzejskih ustanova.

Cilj izložbe je omogućiti široj publici neposredan uvid u recentnu izdavačku produkciju muzeja i galerija: muzejske vodiče, časopise, kataloge izložaba i muzejskih zbirki, monografije, ali i elektronička izdanja, suvenire, igračke itd. Posjetitelji će imati jedinstvenu priliku da na jednom mjestu pregledaju publikacije muzejskih izložaba i događanja koja su obilježila tekuću godinu u hrvatskom kulturnom životu, a koje su publici inače dostupne samo u pojedinačnim muzejima.

Na ovogodišnjoj 31. izložbi sudjeluje čak 112 muzeja i galerija iz cijele Hrvatske, koji su od studenoga 2011. do studenoga 2012. godine objavili zavidan broj od 570 publikacija.

Vrlo aktivnim izložbenim djelovanjem, pomnim odabirom i prezentacijom aktualnih tema te brojnošću publikacija, muzeji iskazuju svoju vrlo visoku komunikativnu funkciju kao i neospornu ulogu u društvenome i kulturnom životu (...)

U osvrtu na recentno muzejsko izdavaštvo uočena je i bitno smanjena produkcija skupih reprezentativnih likovnih monografija kao i multimedijskih publikacija na CD-ROM-ovima što je zasigurno uvjetovano i uključivanjem muzejske zajednice u programe štednje te okretanje jeftinijim oblicima komuniciranja sa svojom publikom, stoji u Predgovoru kataloga izložbe Snježane Radovanlija Mileusnić.

Tijekom izložbe, u petak 16.11. od 20 do 20.30 sati održat će se promocija engleskog izdanja MDC-ova nagrađivanog Vodiča kroz hrvatske muzeje i zbirke (Guide to Croatian Museums and Collections). Reprezentativni enciklopedijski vodič prikazuje 265 muzeja i zbirki te 36 kolekcija i riznica vjerskih zajednica zajedno s fotografijama i servisnim informacijama. Kao prvo takvo izdanje u proteklih 20 godina Vodič daje prijeko potreban pregled muzejski valorizirane baštine, a predstavlja i neku novu ili manje poznatu građu iz bogatih fundusa kulturne i prirodne baštine Hrvatske."

MDC, Zagreb

 
Galerija Rigo
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador