OBILJEŽAVANJE DANA EUROPSKE BAŠTINE
 
22. i 23. rujna 2012.
slobodan ulaz

Muzej - Museo Lapidarium odazvao se pozivu Ministarstva kulture RH - Uprave za zaštitu kulturne baštine u obilježavanju Dana europske baštine, te dana 22. i 23. rujna 2012. omogućuje slobodan ulaz  svojim posjetiteljima.

"Svakog rujna, u zemljama članicama Europske unije, održava se manifestacija pod nazivom "Dani europske baštine", koja je utemeljena od strane Vijeća Europe uz podršku Europske zajednice. Vijeće Europe je preuzelo osnovnu ideju tog projekta, proširivši je na ideju o međusobnom zbližavanju stanovnika starog kontinenta, kroz bolje razumijevanje vlastitog prirodnog i kulturnog nasljeđa.

Zemlje članice Europske unije i zemlje u statusu pristupanja, kao što je Republika Hrvatska, uključivanjem u Dane europske baštine potvrđuju svoju pripadnost zajedničkom europskom kulturnom, socijalnom, političkom i ekonomskom identitetu kroz osobitost svake pojedinačne nacionalne baštine.

Ovom idejom promovira se suradnja s drugim narodima i kulturama Europe kao vrijedan pokušaj oživljavanja zajedničkih temeljnih vrijednosti sveukupnog europskog naslijeđa čiji nas korijeni vežu preko više milenija. Danima europske baštine ističe se, ne samo različitost, već i europska dimenzija zajedničkog nasljeđa. Najveći dometi kulture gotovo nikada nisu plod i stvaralaštvo jedne nacije, već je kulturna baština Europe sinteza različitih utjecaja i stoljetnih prožimanja uvjetovanih geopolitičko-povijesnim datostima, ali i kulturnim doticajima, koji su bili i ostali najdominantnija poveznica i dijalog među narodima i kulturama."/ MDC

Dobrodošli!
 
Galerija Rigo
italiano
english
deutsch
 
Copyright © Muzej-Museo Lapidarium, 2007-2024. | design by Studio Cuculić | developed by STO2 | 3D by Roberto Cimador